Ik houd er van steden te bezoeken en metropolen te beleven. Dit laatste was het geval toen ik als backpacker in Istanboel verbleef. 

Lage kosten

Er zijn allerlei manieren om een goedkope vakantie te vieren. Naar Istanboel kun je vliegen, treinen, met de auto of liften. Het komt aan op de tijd die je hebt en wat het mag kosten. De voor mij goedkoopste manier van vervoer was vliegen. De tarieven op momondo.nl maakten me dat meteen heel duidelijk.

De volgende stap was om in de stad zelf een goedkoop onderkomen te vinden. Ik vond met wat zoeken een betaalbaar, goed uitgerust en schoon hotel in een van de wijken buiten het centrum. Mijn hotel lag overigens wel binnen de stadsmuur. Dat maakt het makkelijk om met openbaar vervoer de stad te verkennen. Ik moest daarbij wel op de tijd letten, want het ov stopt voor onze begrippen relatief vroeg in de avond. Gezien de afstanden was lopen geen alternatief voor me en een taxi is natuurlijk duurder.

Siteseeing

Istanboel bestaat al duizenden jaren. Dat was ook te zien. Eigenlijk biedt deze heerlijke stad zoveel dat een paar dagen veel en veel te weinig is. Wat ik in ieder geval wilde zien was uiteraard een van de wonderen van deze wereld, de Aya Sofia. Deze prachtige kerk, die gedurende de eeuwen vaker van geloof wisselde, is helemaal in zijn pracht en praal hersteld. Aan het plein waaraan de Aya Sofia ligt, bevinden zich nog twee uitzonderlijk producten uit de historie, namelijk de grote blauwe moskee, de Suleiman moskee en het paleis uit duizend en een nacht, Top Kapi. Ook hier speelde de tijd een belangrijke rol, want het Top Kapi sluit relatief vroeg, net als de Aya. Ik moest dus vroeg beginnen, want er is zoveel te zien.

Aya Sofia

Het middelpunt van de stad is het Taximplein. Het toch al beroemde plein heeft natuurlijk in deze tijd een extra dimensie gekregen. Vanaf het Taxim ben ik via een brede laan het centrum in gewandeld. Deze boulevard biedt heel wat winkels, maar vooral ook in de cascaden leuke, kleine restaurants waar je heerlijk kunt eten. Dan is er uiteraard nog de Egyptische bazaar, eveneens een sprookje uit Duizend-en-één-nacht. Een ware belevenis. Al begreep ik al snel dat het zinvol is om goed op de prijzen te letten. Dat geldt, zo heb ik ervaren, met name voor een etentje.

taximsquare_istanboel

Eten en drinken

Eten en drinken is in een metropool als Istanboel natuurlijk geen probleem. Op een terras aan de Bosporus genieten van de zonsondergang onder het genot vaneen maal uit de zeer gevarieerde Turkse keuken is iets bijzonders. Opvallend is trouwens dat ik bijna overal vaak verrassend goed kon eten tegen werkelijk lage prijzen.

Uiteraard wilde ik ook even oversteken naar Azië. Met de bus is dat geen probleem. Aan de overkant van de grote brug kwam ik in een absoluut heel andere wereld terecht. Maar ook dat is Istanboel en een hele ervaring.

photo credit 1

photo credit 2

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.