Met de Noorse spoorwegen maak je de meest bijzondere reizen. Een traject dat dwars door berglandschap en dalen gaat, afgewisseld met imposante fjorden, bergmeren en watervallen. Een treinreis door Noorwegen voert je mee naar de meest bekende plaatsen.

Laat je verbazen tijdens een geheel verzorgde treinvakantie, een reis die afgewisseld wordt met reizen per bus en boot. Een unieke ervaring die je niet mag missen: Noorwegen is de Europese natuur zoals wij die niet kennen. Je stapt écht een andere wereld binnen.

Treinen door Noorwegen

Treinen door Noorwegen (foto: Wikimedia)

Veilig en comfortabel reizen per trein

Het bouwen van de Noorse spoorwegen heeft meer dan 20 jaar in beslag genomen, wat ook wel te verklaren is in deze ruige gebieden. De soms snelle afdalingen zijn volkomen veilig, iedere treinwagon is voorzien van 5 afzonderlijke remmen. De trein rijdt in bepaalde gebieden op gematigde snelheid. Daarnaast hebben de Noren vele tunnels en constructies gebouwd, bedoeld voor het opvangen van grote hoeveelheden sneeuw.

Bij deze langere treinreizen gaat er een restauratiewagon mee. Treinreizigers kun hier terecht voor een hapje en een drankje. De treinwagons zijn comfortabel ingericht en bieden alles wat je tijdens een lange reis nodig hebt.

Route Oslo – Bergen

Tussen Oslo en Bergen ligt de mooiste treinroute van Europa. Het spoor gaat dwars door uitgestrekte bossen en klimt langzaam naar de Hardanger hoogvlakte, ook wel het dak van Noorwegen genoemd. Daarna daalt de trein weer richting zeeniveau, waar je wordt omgeven door hoge bergtoppen en diepe fjorden. Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en tevens de grootste city. Het ligt aan het startpunt van de Oslofjord en is vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar.

Bekende bezienswaardigheden zijn Fort Akershus en het Koninklijk Paleis van Oslo. Vanuit het spoorwegstation vertrekt de trein richting Bergen, de op een na grootste stad van Noorwegen. Kenmerkend in Bergen zijn de steile straatjes in het centrum en de zeven bergen waardoor de stad omgeven wordt.

Spoorlijnen in Noorwegen

Spoorlijnen in Noorwegen (bron: Treinreiswinkel)

De Nordlandsbanen

De Nordlandsbanen (bron: Wikimedia)

De Nordlandsbanen, dwars door de ruige natuur

In het noorden van Noorwegen vind je prachtige en ongerepte natuur. De Nordlandsbanen ligt tussen Trondheim en Bødo. De 729 kilometer lange spoorweg voert langs kleine plaatsjes, opvallende rotsformaties en ruige fjorden. Dit traject heeft een tunnel van maar liefst 4.400 meter lengte en een brug van 260 meter lang. Onderweg passeert de trein het plaatsje Stødi, en is hiermee het enige traject dat de Noordelijke poolcirkel kruist.

Naast bovenstaande treintrajecten zijn er ook de Dovrebaan, Raumabanen of Sorlandsbaan. Deze trajecten worden verzorgd door de Norges Statsbaner, de Nationale spoorwegmaatschappij van Noorwegen.

Meerdaagse treinreis

Wie zoveel mogelijk van Noorwegen wil zien kiest voor een meerdaagse rondreis per trein. Afhankelijk van de aanbieder kan dit vanuit iedere plaats in Nederland, maar ook vanuit Brussel, Hamburg of een ander opstappunt. De trein gaat vanuit Duitsland per veerboot mee naar Denemarken. Ook is het mogelijk om zelf naar Noorwegen te rijden en van hieruit verder te reizen per trein. Een compleet verzorgde treinreis bestaat uit retour treintickets, bus- en boottickets en overnachtingen op basis van logies en ontbijt in verschillende hotels.

Reis per trein langs de zuidelijke kustlijn, het afwisselende landschap of maak een combinatiereis per trein, boot en vlucht. Bezoek de grootste en meest bijzondere steden of verken de eilandengroep Lofoten. Het is zelfs mogelijk om een combinatiereis Zweden en Noorwegen te maken, waarbij je meegaat over een treintraject door prachtige en afwisselende landschappen.

Kosten van een treinrondreis Noorwegen

Vaak wordt gedacht dat een treinreis door Noorwegen erg prijzig is, toch valt dit in de praktijk wel mee. Zo kost een rondreis van Oslo naar Bergen inclusief fjordcruise en 5 overnachtingen vanaf € 600 per persoon. Een 10-daagse rondreis inclusief huurauto kost gemiddeld € 1.250 per persoon. Voor een compleet verzorgde reis door de mooiste natuur van Europa is hier niets van te zeggen: de ervaring is onbetaalbaar.

Bekijk ook de video van deze unieke treinreis door Noorwegen: