Ontdek een stukje Brits grondgebied in Zuid Spanje, ga mee in het uitgaansleven van Torremolinos of snuif cultuur in Sevilla. Een rondreis door Zuid-Spanje laat je kennismaken met een bijzondere omgeving. We bezochten verschillende zuidelijke plaatsen in 10 dagen. Een rondreis om nooit te vergeten.

Met de eigen auto op vakantie

Er zijn verschillende manieren om naar Zuid-Spanje te reizen. Met het vliegtuig is het snelste, met de auto geeft meer bewegingsvrijheid. Om maximaal van deze vrijheid te genieten en kosten te besparen op een huurauto, zijn we met de eigen auto naar Zuid-Spanje gereisd. Dit rijd je niet in één dag, 1 of 2 overnachtingen tussendoor zijn zeker aan te raden. Onze eerste overnachting was in Frankrijk, voor de tweede tussendoorovernachting belandden we net onder Madrid.

Zuid-Spanje is groot, het reizen van plaats naar plaats kost de nodige tijd. Een goede planning is onmisbaar, vooral wanneer je zoveel mogelijk wilt zien van dit prachtige gedeelte van Spanje. Omdat we in het hoogseizoen reizen hebben we vooraf hotels geboekt. Dit bleek een goede keus, vrijwel alle hotels waren op ons moment van aankomst volledig volgeboekt.

De Costa del Sol

Spanje kent veel populaire badplaatsen. Rond de Costa Del Sol is een 300 kilometer uitgerekt gedeelte dat zich aan de zuidkust en aan de Middellandse Zee bevindt.

We bezochten Malaga, een van de belangrijkste steden aan de Costa del Sol. Van hieruit ben je snel in de populaire badplaats Torremolinos, dat vooral veel jongeren trekt. Ook Mijas ligt hier niet ver van verwijderd. Volg de N340 direct langs de kust, dit is een mooie route om van badplaats naar badplaats te reizen. Wie deze weg nog verder richting het zuiden volgt, komt uit in Marbella, dat opvalt dankzij de mooie boulevard en de jachthaven Puerto Banus.

Brits grondgebied in Zuid-Spanje

Bij de ingang van de Middellandse Zee ligt Gibraltar, een stukje Brits grondgebied van 6,8 vierkante kilometer groot. In het noorden grenst dit stadje aan de regio Andalusië. Om binnen te komen heb je een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig. Bijzonder is de oversteek naar Gibraltar, die dwars over een vliegveld gaat. Het vliegveld vormt tevens de grens met Gibraltar.

De rots van Gibraltar is een mooie bezienswaardigheid. Op deze rots wonen ruim 250 berberapen. Een legende laat weten dat zolang deze apen op de rots aanwezig zijn, Gibraltar in het bezit blijft van Groot-Brittannië. De apen worden in ieder geval goed verzorgd en beschermd.

Wandel zeker eens door het centrum van Gibraltar. In de winkels kun je betalen met de Britse Pond of de euro.

Granada en Sevilla

Aan de voet van het gebergte Sierra Nevada ligt de bekende stad Granada. Hier zijn Moorse invloeden goed zichtbaar. Het Alhambra is een beroemd historisch paleis met een Moorse en katholieke cultuur. Bezoek ook eens de islamitische Wijk Albyzin. Op zomerse dagen vind je hier een kleurrijke markt met typisch Islamitische producten. Wat ons opviel is dat veel winkels en marktkraampjes precies hetzelfde verkopen.

Meer naar het westen toe ligt de stad Sevilla. Vanaf Granada is dit ruim 250 kilometer rijden. Sevilla staat vooral bekend om de kathedraal Maria de la Sede en het archeologisch museum. Parkeren in Sevilla is uitermate duur. We namen een hotel net buiten Sevilla, met het openbaar vervoer bereik je de stad op een snelle, veilige en goedkope manier. In Sevilla kun je niet alleen winkelen en lekker eten, ook heb je de mogelijkheid om de stad vanuit ander perspectief te bekijken. Een ontspannende tocht op een rondvaartboot of een avontuurlijk ritje met paard en wagen, er valt genoeg te doen en te beleven.

rondreis Zuid-Spanje

Het klimaat in Zuid-Spanje

Wie in de zomer vanuit het Nederlandse 25 graden naar Zuid-Spanje reist, moet zeker rekening houden met een flink temperatuurverschil. In Zuid-Spanje lopen de zomerse temperaturen makkelijk op tot 40 graden Celsius en soms nog wel hoger. Hotels zijn hier goed op ingespeeld en zijn voorzien van airco. Houd rekening met de hitte en neem zonnebrandcrème, een zonnebril en beschermende kleding mee.

In de middaguren, met name tussen 13.00 en 17.00 uur, zijn veel lokale winkels gesloten. Door de grote hitte staat het bedrijfsleven op een laag pitje. Opvallend is de bedrijvigheid vanaf 20.00 uur. De bevolking komt tot leven, de restaurantjes zitten vol en overal klinkt gelach.

De Spaanse taal

Wie geen woord Spaans spreekt hoeft zich geen zorgen te maken, in toeristische gebieden wordt volop Engels gesproken. Ook de lokale bevolking spreekt een aantal woorden Engels. Daarnaast leer je vanzelf de belangrijkste Spaanse woorden kennen, ook in enkele dagen.

Een rondreis door Zuid-Spanje brengt niet alleen rust en ontspanning, ook maak je kennis met de lokale bevolking en zie je natuur zoals je dat in Nederland nergens tegen komt. Het is een absolute aanrader voor iedereen, jong en oud.

Foto’s: Bianca Walraven