‘Eerst Napels zien en dan sterven.’ En zo zijn er nog wel meer steden te bedenken die je niet mag missen. Maar naast Parijs, London en Berlijn zijn er ook (hou je vast) straten in de wereld die je ooit gezien moet hebben en waar je ooit gereden moet hebben. Na ons blog over de gevaarlijkste wegen ter wereld, nu een verhaal over de meest bijzondere straten ter wereld. Een stuk veiliger: dat wel.
10. Magnetische heuvels
The Magnetic Hill in Ladakh, India is geen weg, maar meer een heuvel met een bijzondere aantrekkingskracht. Als je hier overheen rijdt, lijkt het net alsof je naar boven gaat, terwijl je in werkelijkheid met een afdaling bezig bent. Het menselijk oog interpreteert de weg dus als stijgend, terwijl deze in werkelijkheid naar beneden gaat. Dat schijnt ook nog met de omliggende heuvels te maken te hebben. Een wonderlijke ervaring en een trip meer dan waard.
9. Ebenezer Place
Ebener Place in Wick (Caithness), Scotland is de kortste straat ter wereld. Deze straat is maar 2,06 meter lang en dus de enige straat ter wereld die net zo lang is als de gemiddelde basketballer. De straat kent slechts één adres: De voordeur van de Bistro op nummer 1, een onderdeel van Mackays Hotel. Ebener Place is dus een straat met één huis en één adres. Dat kan ook niet anders, want er is simpelweg geen plaats voor nog een voordeur. Het huis werd gebouwd in 1883 en doet nog steeds dienst als hotel. Alexander Sinclair bouwde MacKay’s Hotel nadat hij gefortuneerd was teruggekeerd uit Amerika. De gemeente had hem gevraagd een naam te plaatsen op de kortste zijde van het hotel. Hij gaf daar gevolg aan en de kortste straat ter wereld was een feit, hoewel het lang duurde voordat de straat ook een officiële status kreeg. Dat kwam omdat het lang duurde voordat de voordeur was geplaatst. Want iedereen weet: zonder voordeur geen adres. Ben je lang van gestalte, dan ben je waarschijnlijk langer dan deze straat lang is. Alexander Sinclair leefde in 2009 nog steeds. Een lang leven dus voor de stichter van de kortste straat ter wereld.
8. Pan American Highway
Een snelweg van 48.000 km lengte. Dat is de Pan-Amerikaanse snelweg die zowel Noord- als Zuid-Amerika met elkaar verbindt. De snelweg loopt door 15 naties, waaronder de VS, Canada, Mexico, Peru, Argentinië, en El Salvador. Behalve erg lang, is dit een van de meest tot de verbeelding sprekende routes ter wereld. Behalve met de (lease) auto kun je ook de motor nemen. De trip van Alaska naar Vuurland is een avontuur van extremen (Bron: ad.nl.) en kan niet zonder pistool worden afgelegd. De beren zijn net uit hun winterslaap ontwaakt en hebben gewoon honger. Ze eten alles wat beweegt, ook motorrijders. En je zult net zien: die motor moeten ze niet, maar jou wel! De snelweg voert door woestijnen, jungles, militaire zones, het hooggebergte van de Andes, en eindigt te midden van de winderige laagvlaktes van Argentinië. Een sneeuwstorm in mei is heel gewoon, maar daar staan de mensen tegenover die nergens zo gastvrij zijn als juist hier: in de witte hel. Daar ben je dan ook wel aan toe.
7. De weg naar Giza
Dit is ‘s werelds oudste verharde weg. De weg is ruim 4.600 jaar oud en is 6,5 meter breed. De aansluiting loopt via het Zuidwesten van Caïro naar de Nijl. De weg werd gebruikt voor het vervoer van de enorme blokken basalt naar Giza, waar ze nodig waren voor de bouw. Neem een fles water mee voor onderweg. Geen overbodige luxe in deze droge omgeving.
6. Parliament Street
Parliament Street is de smalste straat ter wereld! De straat ligt in Exeter, Devon, (Engeland). De doorgang is minder dan 64 cm op het smalste punt. De straat dateert ergens uit 1300 na Christus en is 50 meter lang. Over het ontstaan van de straat doen verschillende verhalen de ronde. Eentje suggereert dat de naam en de straat een cynische reactie zijn op de periode vlak na de burgeroorlog waarin velen teveel macht toedichtten aan The Commonwealth en de naam Parliament Street verbond aan een smal steegje. Een leuke anekdote is nog de weddenschap tussen de grootste man van Exeter en een meer atletisch type. De grote man claimde dat hij een hardloopwedstrijd van de veel jongere en sterkere jongeman zou kunnen winnen. De grote zware man won doordat hij via Parliament Street rende en de jongeman er simpelweg niet langs kon. Parliament Street strijdt met de Spreuerhofstraße in het Duitse Reutlingen in de deelstaat Baden-Württemberg om de titel smalste straat van de wereld.
5. 9 de Julio Avenue
Deze straat in Buenos Aires is de breedste avenue ter wereld. De naam 9 de Julio Avenue refereert aan de datum waarop Argentinië onafhankelijk werd: 9 juli 1816. De Avenida del 9 de Julio maakt met zijn ongekende grootte een onuitwisbare indruk van pracht en praal. Op de film zie je alleen de zes hoofdrijbanen, maar paralel aan deze rijstroken lopen aan weerszijden nog eens vier rijstroken. Het aantal rijbanen loopt zo tot in de twintig. Als voetganger moet je drie groene stoplichten over voordat je aan de overkant bent. Dat is pas een straat. In Parliament street (nummer 7) denken ze er het zijne van.
4. Lombard Street
Lombard Street in San Francisco liep aanvankelijk zo steil naar beneden dat de eigenaar van de grond, Carl Henry, in 1922 op het (onzalige) idee kwam om er voor de veiligheid maar een paar stevige bochten in te maken. Op de tekentafel ontstond een zeer bochtig ontwerp, dat overigens wel uit pure noodzaak was geboren. Punt was namelijk dat de natuurlijke helling van 27 graden voor de meeste voertuigen te stijl was. De straat staat nu bekend als de meest kromme en bochtige straat van de wereld. Een twijfelachtige titel die ook maar een klein stukje van de straat betreft. Het stuk waar het hier om gaat, is slechts één huizenblok lang, maar telt acht scherpe haarspeldbochten. Uit veiligheidsoverwegingen werd er later een éénrichtingsweg van gemaakt. Als je ergens uit de bocht kunt vliegen is het hier wel.
3. The Magic Roundabout
Die Engelsen kunnen er wat van. Eerst besluiten ze links te gaan rijden en vervolgens komen ze met de vreemdste rotonde van de wereld aanzetten. Een rotonde notabene die zelf ook weer 5 andere kleinere rotondes bevat. Een sterk staaltje Britse humor of een ontwerper die na overmatig pub-bezoek toch nog besloot om te gaan overwerken. De rotonde werd gebouwd in 1972 en werd gebouwd in Swindon. Tot overmaat van ramp moet je deze rotonde tegen de klok in nemen, want ja, ze rijden hier natuurlijk gewoon links. De Swindon Junction is verkozen tot slechtste knooppunt in Groot-Brittannië. Als je na je Bungee jump-ervaring en je wandeling over de Calatrava brug in Valencia ook nog wilt ervaren hoe het is om gek te worden in het verkeer, rijd dan gewoon via Swindon. Gewoon de weg volgen en bij de rotonde(s) gaat de rest helemaal vanzelf.
2. Savoy Court
Wie het Savoy Hotel in London verlaat, doet dit al zeker 100 jaar (eerst met de koets, later met de auto) rijdend aan de rechterkant van de weg. Dit is dus de enige Britse straat waar je rechts moet rijden. Je zult het net zien: in de tweede week van je vakantie begin je het links rijden redelijk onder de knie te krijgen en dan rijd je vol zelfvertrouwen de Savoy Court in. Leg dat maar eens uit aan je verzekeringsadviseur! Het is een rariteit die ontstaan is uit de tijd van de paard aangedreven koetsen. In die tijd zat de lady of de lord traditioneel achter de koetsier. Door het hotel via de rechterkant van de weg te naderen, kon zowel de koetsier als de portier van het hotel de deur van de koets openen zonder dat ze om de koets heen hoefden te lopen. Dat gaf de Lady de mogelijkheid om na aankomst direct het hotel in te lopen. Later waren het de gemotoriseerde taxi’s de ‘oude Hackney Cabs’, die deze gewoonte in stand hielden. De taxichauffeurs konden de rechterachterdeur openmaken zonder van hun stoel te komen. Op die manier konden passagiers op de stoep uitstappen.
Baldwin Street
Deze steilste weg van de wereld ligt in Dunedin (Nieuw-Zeeland). Deze 350 meter lange weg heeft op het steilste punt een stijgingspercentage van 35%. Voor elke 2,86 meter horizontaal afgelegd gaat de straat 1 meter omhoog. De vraag is natuurlijk hoe dat zo gekomen is. Het stratenplan van Dunedin werd in de 19e eeuw door beleidsmakers in London uitgetekend, dus zo’n 19.000 kilometer verderop. Het daadwerkelijke terrein werd dus nooit verkend en dat leidde tot deze niet opzettelijke blunder. Het hogere gedeelte van de straat is bedekt met beton, want asfalt zou op hete dagen naar beneden zou stromen.
Sinds 1990 wordt het Baldwin Street Gutbuster gehouden, waar ongeveer 1000 deelnemers naar de top rennen en weer terug. Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan bergbeklimmen of op zoek gaan naar een klimwand.
Jouw mooiste straten of wegen?
Zo, de komende jaren heb je weer wat te doen. Er zijn vast nog wel wat steden die jij nog met een bezoek moet vereren. En dan deze bijzondere straten nog. Ken jij nog gekke straten of plekjes die wij nog niet kennen? We zijn benieuwd…