Wat zijn de Travel trends van 2024? Wat voor soort reizen zijn nu populair? Welke landen zullen veel bezocht worden? We zijn bij de presentatie van Lieke en Richard Lamb geweest bij de vakantiebeurs in Utrecht over de travel trends in 2024. Een interessante presentatie met veel nieuwe inzichten. Zo zijn er een paar interessante onderwerpen naar voren gekomen. Lees snel verder, want hieronder hebben we de grootste travel trends van 2024 voor je verzameld.

Travel Trends

Travel trend #1: Coolcation

Een grote trend die we in 2024 gaan zien zijn de vakanties naar de koudere landen. Denk aan Noorwegen, Zweden, Lapland, Finland etc. We zien wel dat in de winter mensen vaak de warmere landen opzoeken om de winter te doorbreken, maar in de zomer vinden mensen dit vaak te warm. Ze willen dan liever naar een kouder land. 2024 Is ook het jaar van het noorderlicht. Volgens wetenschappers is 2024 het beste jaar om het noorderlicht te kunnen spotten, vanwege het piekmoment van de zonnemaximum.

Travel trend #2: Goedkope bestemmingen in alle luxe

Nog een belangrijke reis trend is het reizen naar goedkope plekken, maar in alle luxe. We gaan zien dat mensen naar de goedkopere landen en steden afreizen, maar daar ter plekke wel alle luxe willen hebben. Een vakantie naar Azië waar het leven goedkoper is dan in Europa is aantrekkelijker. Voor het verblijf is het comfort en luxe gevoel wel erg belangrijk. Eenmaal in het land wordt er gekozen voor een luxe resort.
In treinen zien we dit ook steeds vaker met betrekking tot de luxe restaurants en mooie coupes. Er wordt steeds meer gekozen voor treinreizen, maar dan wel in een trein met luxe.
Dat brengt ons ook bij de volgende travel trend, namelijk treinstations hoppen.

Travel trend #3: Treinstations hoppen

We zien steeds meer dat mensen naar stations afreizen om ze te bekijken. Veel gebouwen van treinstations zijn bijzonder en mooi om te zien. Ook zijn er op stations, maar ook vliegvelden veel meer winkelcentrums en restaurants te vinden. Dit maakt het dat stations belangrijker worden en we met de trein vaker naar bepaalde stations zullen reizen om ze gezien te hebben. Denk hierbij aan stationsgebouwen zoals die van de stad Haarlem. Het is een prachtig gebouw in de art-nouveau stijl en daardoor erg populair.

Travel trend #4: De reis is de bestemming

Niet de bestemming maar de reis ernaartoe wordt ook steeds belangrijker. We willen meer van de omgeving zien als we onderweg zijn naar de vakantiebestemming. Zo stoppen we vaker bij steden die we op reis tegen komen om ze ook te zien. Zoals hierboven besproken worden treinreizen steeds populairder. Dit komt ook mede doordat je onderweg meer kan zien in een trein dan in een vliegtuig. Hetzelfde geld voor auto- en camperreizen!

Travel trend #5: Festivals en concerten worden een vakantie

Als je naar het buitenland gaat om een bepaalde artiest te zien, waarom zou je daar dan geen vakantie van maken als je er toch al bent? Mensen reizen vaker naar verschillende steden om bepaalde artiesten te zien. De travel trend is dan ook dat mensen steeds vaker een vakantie aan een concert of festival plakken. Denk aan Lowlands, concerten in het buitenland etc. Als je dan toch al in een ander land bent kan je er net zo goed een vakantie aan vast plakken. Ben je in London voor een concert? Maak er dan een lang weekend van en bezoek de Big Ben en de London Eye. We gaan steeds meer verschillende reisdoelen zoals bijvoorbeeld een zakenreis combineren met een vakantie.