Ga je deze zomer nog op vakantie? Bofkont! Maar wel even goed voorbereid, toch? Van tevoren de auto een vakantiebeurt, verzorging voor de post, de planten en de eventuele huisdieren geregeld. En de nodige inbraakbeveiliging voor je huis. Weet je niet wat je dan moet doen? Dan helpen we je graag met een paar tips.

Zorg voor activiteit

Het belangrijkste is het dat het er niet uitziet of jullie wekenlang op vakantie zijn. Een huis waar geen auto op de oprit staat en waar de gordijnen overdag dicht zijn, ziet er niet erg bewoond uit. Vraag of de buren af en toe langs willen komen (als ze toch die planten of dieren moeten verzorgen) en die gordijnen open of dicht willen doen. Hebben de buren twee auto’s, dan kunnen ze er best eentje tijdelijk op jouw oprit parkeren. Ook is het handig om ’s avonds wat lampen te laten branden met een tijdschakelaar.

Geef ze geen gelegenheid

Het is bekend dat veel inbrekers gelegenheidsdaders zijn. Ze lopen door een wijk op zoek naar mogelijkheden. Voorkom dat die mogelijkheden zich bij jouw huis voordoen. Berucht zijn bijvoorbeeld afvalcontainers die voor het huis staan. Via zo’n container kan een inbreker gemakkelijk op de eerste verdieping of op een balkon komen. Daarnaast is het ook verbazingwekkend hoeveel mensen een ladder of andere gereedschappen hebben liggen op bereikbare plekken.

Beveilig je huis

Je hele huis voorzien van camera’s is misschien een beetje overdreven. Maar wat extra beveiliging in de vorm van dievenklauwen op deuren en ramen is geen overbodige luxe. Heb je aan de voordeur gedacht? Dit is bij veel huizen een zwak punt, omdat deze naar binnen opengaat. Dieven drukken eenvoudig met hun knie tegen de deur en zetten een breekijzer tussen de deur en het kozijn. Een wat oudere deur floept in no-time open. We willen je niet bang maken, maar wel aan het denken zetten. Misschien is het aan te raden om die deur vóór je op vakantie gaat te vervangen voor een kunststof deur met het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Dan weet je zeker dat die inbreker jouw deurtje overslaat.

foto: Politie Keurmerk Veilig Wonen