Voor een prachtige strandvakantie hoef je helemaal niet ver van huis. Nederland heeft mooie stranden. Zoutelande, een dorp in Zeeland, wordt ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd. Met iets meer dan 1.500 inwoners is het klein maar uitermate gezellig. In 2013 werd dit gebied door het publiek als de beste badplaats van Nederland beoordeeld.

Ligging van Zoutelande

Zoutelande ligt op het voormalige eiland Walcheren, precies tussen Westkapelle en Dishoek. Het is, samen met Westkapelle en Dishoek, het enige Nederlandse strand dat zich naar het zuiden richt. Daarom wordt het ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd. Een dagje strand, een weekend weg of een paar weken vakantie vieren: je hoeft geen reden te bedenken om hier naartoe te gaan. Zelfs in de winter heeft het dorp een grote aantrekkingskracht. Daarom bezoeken we minimaal één keer per jaar Zoutelande.

Toeristisch dorp

Het dorpje Zoutelande is erg op toerisme gericht. Van alle Zeeuwse badplaatsen wordt Zoutelande het vaakst bezocht. Dit is dan ook terug te zien aan de stranden, die zeer goed verzorgd zijn. Het strand heeft een totale lengte van 5 kilometer en wordt beschermd door de hoogste duinen van Zeeland. Het strand draagt trots de blauwe vlag. Deze vlag staat voor een schoon en hygiënisch strand met voldoende faciliteiten. Zo vind je er diverse kleedhokjes, douches en toiletten. Het strand is rolstoel- en kindvriendelijk, ook is er aan veiligheid gedacht door middel van eerstehulpposten.

Doordat het strand op het zuiden ligt schijnt de zon hier bijzonder vaak. Uit onderzoek blijkt dat de zon hier zelfs vaker schijnt dan in andere Nederlandse gebieden. Het is niet zo vreemd dat niet alleen wij, maar vele andere toeristen hier graag komen.

Vanaf het strand bereik je de promenade. Achter de duinen liggen de vele terrasjes, cafés en restaurants. Dat het hier toeristisch is zie je terug aan de vele souvenirwinkeltjes. Deze zijn met name gericht op alles rondom de zee en het strand.

Overnachten in Zoutelande

Voor een dorp heeft Zoutelande veel hotels, vakantieparken en campings. Een aantal bekende hotels zijn duinhotel De Distel, Zomerlust en Beachhotel. Wie liever een bungalow huurt, neemt een kijkje bij Duinpark het Kustlicht. Ook vakantiepark De Meerpaal ligt pal aan het strand. Daarnaast zijn er diverse campings te vinden, waaronder ook minicampings oftewel camping op een boerderij. Wie door het dorp wandelt zal zien dat veel particulieren een kamer of compleet vakantiehuisje verhuren. Dit is ook vooraf te boeken, veelal via de plaatselijke VVV.

Het is even voor jezelf uitmaken wat het beste bij je past. Een hotel biedt alle luxe, maar kan al snel in de kosten lopen wanneer je met een compleet gezin komt. In dit geval zijn een bungalowpark of camping een goed alternatief.

Wat is er te doen in Zoutelande?

Natuurlijk kom je hier voor zon, zee en strand. De omgeving nodigt uit tot het maken van mooie wandelingen of ontspannende fietstochten. Er lopen verschillende routes door Walcheren. Het is mogelijk de veerboot vanuit Vlissingen naar Zeeuws-Vlaanderen te nemen. In de stad Vlissingen is het leuk winkelen, maar ook de jachthaven mag gezien worden. Gezinnen met kinderen moeten zeker het Arsenaal bezoeken, een museum waarbij piraten centraal staan. De naastgelegen speelhal De Carrousel biedt uren speelplezier.

Middelburg is de hoofdstad van Zeeland. Je kan hier niet alleen leuk shoppen, ook zijn er diverse rondleidingen in Middelburg. Huur ook eens een pontonboot en breng een dagje op het Zeeuwse water door. Dit kan ook met een kano of waterfiets. Bekende bezienswaardigheden in Middelburg zijn de abdij, de Lange Jan en Kasteel Ter Hooge. Wie het aandurft moet zeker eens binnenlopen bij Reptielenzoo Iguana, waar je oog in oog staat met verschillende reptielen, amfibieën en geleedpotigen.

Zoutelande heeft alles voor een actieve of juist ontspannen vakantie. Een Nederlands strand waar je gewoon geweest moet zijn.

Zoutelande wordt nu ook bezongen in deze hit van Bløf in samenwerking met de Vlaamse zangeres Geike Arnaert.

Foto’s Zoutelande: Wikimedia