Side is een bekende vakantiebestemming in Turkije. De stad ligt op een schiereiland in het zuidoosten van Turkije, aan de Middellandse Zee. Side staat bekend om zijn prachtige stranden met heerlijk azuurblauw water. Met een lekker Mediterraan klimaat is het er in de zomer tropisch warm.

Voor veel Nederlands een goede reden om het topresort Turquoise Side (*****) te bezoeken, met maar liefst 5 restaurants en direct gelegen aan het strand. Naast de vele resorts en badplaatsen, is er ook heel wat cultuur te ontdekken in Side. Het is één van de bekendste historische sites uit de klassieke oudheid in Turkije.

Zo zijn er grote ruïnes van een muur en een kasteel te vinden. In het midden van de stad prijkt een enorm theatercomplex dat doet denken aan het Colosseum in Rome. Het is één van de grootste Romeinse amfitheaters in de streek, met plaats voor wel twintigduizend mensen. Verder staat er ook nog een indrukwekkend stuk van de Apollo-tempel overeind in Side. Deze archeologische vondsten stammen voornamelijk uit de zesde eeuw voor Christus en het is opvallend hoe goed ze bewaard gebleven zijn, aangezien Side na de Griekse tijd heel wat bezettingen en oorlogen heeft meegemaakt. Zo heeft de stad deel uitgemaakt van het Perzische Rijk, en van het rijk van Alexander de Grote.

Vandaag is Side echter vooral bekend als één van de nieuwste toeristische badplaatsen in Turkije. Een andere geliefde bestemming onder Nederlanders is Voyage Sorgun, direct gelegen aan het zandstrand en bekroond met 5 sterren. Side is met zijn lange zandstranden en vele hotels de ideale bestemming voor toeristen die een paar weken willen uitblazen aan een ontspannende kust.

In Side gaan oud en nieuw dus hand in hand. Overdag kun je rustig van de zon genieten op het strand en later op de dag kun je genieten van de vele archeologische troeven die de stad te bieden heeft.

photo credit