Italië is enorm populair onder Nederlanders. Het vertrek van het officiële toerismebureau uit Amsterdam vorig jaar heeft daar niet veel aan afgedaan. Veel landgenoten die ‘il bel pease’ eenmaal hebben ontdekt, blijven terugkomen. En dat is niet zo vreemd, want Italië heeft het allemaal: de mooie landschappen van Frankrijk, het klimaat van Spanje, de mooie producten van Duitsland en Zwitserland, de mode van – tja – Milaan. Lekker eten, vriendelijke mensen, massa’s kust en een cultuur waar je U tegen zegt.

In veel opzicht lijkt Italië dan ook het ideale vakantieland. En eigenlijk is het dat ook, want zeg nou zelf: waar ter wereld vind je dat allemaal bij elkaar? Italië is een perfect land om in het voorjaar of in het najaar te bezoeken. In de zomermaanden (vooral in augustus) is het druk in de toeristische gebieden en is het vaak te heet om dingen te ondernemen. In mei of juni is het laagseizoen en toch vaak al prima weer. Hetzelfde geldt voor de periode september-oktober.

Stedentrip Rome

Rome is natuurlijk één van de bekendste steden van Europa en vaak het toneel van een stedentrip. Logisch, in Rome zul je je zeker een week kunnen vermaken zonder je een moment te vervelen. Allereerst zijn er de belangrijke toeristische hotspots zoals het Colosseum, het Pantheon, het Forum Romanum, Piazza Navona, de Spaanse Trappen, de Trevi-fontein… Je merkt het al, in Rome is zo veel te zien, dat je er bijna buiten adem van raakt. En dan vergeten we nog zo maar de helft bij het opnoemen. Want veel toeristen zullen ook een bezoek aan Vaticaanstad willen brengen, het kleinste staatje ter wereld waar de paus de baas is. Maar als je een paar dagen in Rome hebt door te brengen, maak dan niet te vergissing om van hot naar her te rennen. Probeer juist te genieten van het Romeinse leven dat je in de tijd die je hebt ter beschikking staat. Rome is weliswaar een grote stad met veel verkeer, maar het komt toch een beetje over als een dorp, door de zachte kleuren, de smalle straatjes, de mooie pleinen en pleintjes en de korte afstanden. In Rome doe je alles te voet. Vergeet ook niet een uitgebreide pranzo te nemen en volop te genieten van een romige cappuccino op een fijn terras.

Strandvakantie in Italië

Maar Italië is veel meer dan Rome alleen. Als je van strandvakanties houdt, zit je goed in Italië. Ga maar na: het land heeft een kustlijn van zo’n 8000 kilometer. Er zit altijd wel een stukje strand voor jou bij, of je nu van druk en gezellig of van rustig en sereen houdt. Mooie zandstranden zijn er bij Viareggio in Toscane, aan de Adriatische kust in De Marken en verder naar het zuiden bij bijvoorbeeld Puglia. In het zuiden van Sicilië tref je vrijwel verlaten stranden aan, waar je de zee voor je alleen hebt. Het is niet moeilijk accommodatie of een camping in de buurt van een strand te vinden.

Toch doe je met alleen een strandvakantie Italië tekort. Er is zo veel meer te zien, dat je er eigenlijk altijd een gemengde vakantie van zou moeten maken. Veel Italiaanse dorpen uit de Middeleeuwen liggen er anno nu nog steeds prachtige bij. In Toscane heb je een aantal beroemde dorpen en steden als San Gimignano, Lucca, Siena, Pisa en Vinci. Maar ook in veel andere Italiaanse regio’s tref je schitterende dorpen bovenop groene heuvels aan. Dat leent zich goed voor een autotrip langs een aantal van die plaatsen. Natuurlijk sla je dan de vele Griekse en Romeinse overblijfselen niet over. Op tal van plekken staan de mooiste tempels en liggen de prachtigste amfitheaters.

Over Italië raak je nooit uitgepraat. Wil je meer inspiratie over dit mooie land? Dan raden we je van harte de website met alles over Italië aan: www.ditisitalie.nl.

Meer interessante link naar Italië-websites vind je hier.