We zijn zo ongeveer allemaal wel weer terug van vakantie. Een tijd waarin we ons jachtige leven konden overdenken, waarin we hebben besloten het allemaal anders te gaan doen. Maar hoe houden we die positieve vibe vast als we in de file staan en er weer gewoon op vaste tijden boodschappen moeten worden gedaan? In dit artikel geven we je een paar tips over hoe je dat fijne vakantiegevoel thuis nog een tijdje vast kunt houden.

Als je denkt dat die dip na de vakantie te maken heeft met het Nederlandse weer, dan heb je het mis. In Spanje ‘lijden’ ze er namelijk ook aan. Onderzoekers van de Universiteit van Granada gaven een paar jaar terug als eerste een naam aan het fenomeen: de Post-Holiday Syndrome (PHS). De symptomen zijn vermoeidheid, depressie, een leeg gevoel, verminderde concentratie. Niet leuk dus, en ook weinig productief als je weer aan het werk moet. In Spanje hebben ze daar na de vakantie net zo goed mee te maken als in Nederland. Het overkomt je als je na een periode zalig nietsdoen opeens weer in het keurslijf van de werkende mens wordt gedwongen. Maar het goede nieuws is dat er wat aan te doen is!

Zachte overgangen

Een belangrijk tip is om de overgang tussen vakantie en het reguliere leven niet te groot te maken. Begin dus niet op maandag weer met werken, maar midden in de week. Zo is je eerste werkweek lekker kort en zit je niet meteen weer in de mallemolen. Het helpt ook om herinneringen aan de vakantie op te blijven roepen. Installeer een mooie vakantiefoto op je bureaublad en stop leuke vakantiefoto’s van je kinderen of je partner en jezelf in lijstjes die je in je woonkamer neerzet.

Vergroen je omgeving

Het is al lang bewezen: planten hebben een rustgevend effect op hun omgeving. Als je nog geen planten in je woonkamer hebt staan, dan is nu het moment om er een paar aan te schaffen. Het is niet voor niets dat een vakantie op het platteland je zoveel rust geeft.

Ga door met vakantiegewoontes

Op vakantie nam je de tijd om te ontbijten en bewoog je veel in de buitenlucht. Probeer dit vast te houden, omdat je je er veel beter door voelt. Een ontbijt waarvoor je de tijd neemt maakt je hele dag beter. Een lunchwandeling door de frisse buitenlucht en je kunt ook de middag weer aan.

Wat zijn jouw tips om het vakantiegevoel na terugkeer vast te houden? We horen graag van je!

Bron: Psychologie Magazine, bron foto: Flickr