Terwijl sommigen nog dromen van een eerste huis, mijmeren anderen al over een tweede huis. Dit tweede huis staat soms in Zeeland of op de Veluwe, maar vaker nog in het buitenland. Nederlanders houden ervan een toevluchtsoord in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië te hebben. Wanneer de zomer in Nederland weer een regenzomer blijkt te worden, zijn we binnen een dag in ons tweede huis.

Niet iedereen is gefortuneerd genoeg om een tweede huis te bezitten. Sterker nog, voor de meesten van ons is het niet weggelegd. Die moeten het doen met een vakantiehuisje voor de duur van één of meerdere weken. Ook niet verkeerd, maar toch anders dan een huis van jezelf.

De voordelen van een tweede huis

Heb je eenmaal een huis gekocht, dan hoef je daarna weinig geld meer aan vakantieaccommodaties uit te geven. Voortaan ga je naar jouw eigen huis op vakantie! Zorg je ervoor dat je huis een beetje gunstig ligt (op een dag rijden van Nederland of in de buurt van een vliegveld), dan ben je er zo. Een ander voordeel is dat je je tweede huis kunt verhuren, zodat je er inkomen uit krijgt. Zeker een huis in Spanje of Italië op een gunstig gelegen plek zul je vrij gemakkelijk tijdens de zomermaanden kunnen verhuren. Het enige waar je voor hoeft te zorgen is een website en de boekingen stromen binnen. Natuurlijk is het handig als je in de buurt van je tweede huis een buurman of een kennis bereid hebt, die praktische zaken voor je huurders kan regelen.

De nadelen van een tweede huis

Het grote voordeel van je eigen huis (je kunt er naartoe op vakantie) is tegelijkertijd ook het grootste nadeel. Want met een eigen huis aan zee of in het buitenland ga je niet zo snel ergens anders meer heen. Met andere woorden: je vakanties breng je in het vervolg ’thuis’ door. Misschien vind je dat helemaal niet erg, omdat je tweede huis in een prachtige omgeving staat waar je je helemaal op vakantie waant. Toch is het goed om je dit te realiseren. Een ander nadeel kan zijn dat de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is, zoals bij je eerste huis. Ook de rentetarieven voor de hypotheken liggen hoger dan die voor het eerste huis. Je moet sowieso dus wel een beetje gefortuneerd zijn voor een tweede huis.

Hoe zit het bij jou? Droom je stiekem ook van een tweede huis in Nederland of in het buitenland? Of ben je al blij als je een goede eerste woning hebt gevonden? Als je in de markt bent om een huis te huren in Amersfoort, moet je beslist eens bij EerVast gaan kijken. Zij kunnen een woning voor je zoeken die aanvoelt alsof het een tweede huis is!

photo credit