Parma, de stad die vooral bekend staat om haar ham en kaas, is uitgeroepen tot de culture hoofdstad van Italië voor het jaar 2020, dat meldt de website Typisch Italiaans. De stad in de regio Emilia-Romagna was al een populaire stad voor toeristen, maar zal nu zonder twijfel een behoorlijke boost gaan krijgen.

Hoe werd Parma Italiaanse culturele hoofdstad 2020?

Ieder jaar roept de Italiaanse minister van Cultureel Erfgoed en Activiteiten (MiBACT), Dario Franceschini, een nieuwe stad uit tot culturele hoofdstad. Die titel is dan niet direct van kracht, maar is geldig over 2 jaar en zorgt ervoor dat de stad extra steun van de regering krijgt. In dit geval mag de winnaar, Parma dus, deze titel dragen in het jaar 2020.

Afgelopen vrijdag, 16 februari, bond Parma voor deze prijs de strijd aan met Treviso, Piacenza, Reggio Emilia, Bitonto, Casale Monferrato, Agrigento, Nuoro, Merano en Macareta. De stad werd unaniem tot winnaar uitgeroepen door een onafhankelijke jury. De titel wordt in 2018 gedragen door het Siciliaanse Palermo, terwijl Matera in de zuidelijke regio Basilicata zelfs de Europese titel draagt in 2019.

4 bucketlist items in Parma

Zo’n uitverkiezing komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, er moet natuurlijk de nodige cultuur te snuiven zijn in de stad om de titel te kunnen winnen. Wat moet je zeker doen in Parma?

Ham en kaas eten!

Als je een bezoekje brengt aan Parma, kan je de stad niet verlaten zonder échte Parmaham te eten. Daarnaast komt natuurlijk ook Parmezaanse kaas uit Parma. Beiden moeten dus zeker op je bucketlist. In Parma zijn er overigens meerdere organisaties die een eettour aanbieden, zodat je geen gastronomische hoogstandjes mist. De stad won voor al haar heerlijkheden namelijk zelfs een UNESCO prijs!

Teatro Farnese

Het prachtige Teatro Farnese werd in 1618 gebouwd door Giovanni Battista Aloetti. Het viert dit jaar dus haar 400e verjaardag! Het theater ligt in het centrum van de stad en is een absolute must-see. Het is overigens niet helemaal origineel meer. Het theater werd tijdens de tweede wereldoorlog namelijk verwoest. Na de renovatie werd het in 1962 opnieuw geopend.

Cattedrale di Santa Maria Assunta

De Cattedrale di Santa Maria Assunta, of Duomo di Parma, is de kathedraal van Parma. De Romaanse kathedraal werd aan het begin van de twaalfde eeuw na 53 jaar bouwen geopend door Paus Paschalis II. Bijzonder is echter dat de kerk 11 jaar na opening zwaar beschadigd raakte door een aardbeving en opnieuw opgebouwd moest worden. De buitenkant hiervan werd voltooid in 1178, terwijl je aan de binnenkant nog steeds originele elementen kan zien. De kathedraal ligt op ongeveer 5 minuten lopen van Teatro Farnese aan het Piazza del Duomo.

Battistero

Naast de Duomo vind je de Battistero di Parma, wat de doopkapel is van de kathedraal. Deze achthoekige doopkapel is bijzonder omdat de bouwstijl een combinatie is van Romaanse en Gothische architectuur en daarmee een transitie van bouwstijlen in Europa symboliseert. Bekijk het gebouw echter niet alleen van de buitenkant, want ook de binnenkant is werkelijk schitterend. Vergeet vooral niet omhoog te kijken naar de fresco’s op het plafond.

Bron: typischitaliaans.nl