Polen!? Wat moet je daar nou toch?’ of ‘Kun je niks gezelligers bedenken?’ De opmerkingen waren niet van de lucht toen ik aankondigde een vakantie naar Polen geboekt te hebben. Blijkbaar heeft het land nog altijd een grijs, grauw en ongezellige imago. Hoog tijd dat dat wordt afgeschud, want Polen is een geweldig vakantieland! De onderstaande foto is bijvoorbeeld  in Polen (Wroclaw) genomen.

Vakantie Polen, stedentrip Wroclaw

We mogen natuurlijk niet vergeten wat er voor gruwelijkheden hebben plaatsgevonden in Polen, en daarom is een bezoekje aan Auschwitz ook een absolute aanrader. Het voormalig Duitse concentratie- en vernietigingskamp is open voor publiek en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. U kunt hier met eigen ogen zien waar de Joodse bevolking is weggestopt en wat hen is aangedaan. Het kamp zal een enorme indruk op u maken.

Echter, Polen doet hard zijn best om de toeristen ook naar luchtigere bezienswaardigheden te trekken. Zo wordt het strand van Sopot gepromoot, evenals de kathedraal van Krakau en het Tatragebergte. Er worden het hele jaar door muziek-, theater- en kunstfestivallen georganiseerd en het land is goed bezig zich als eco-vriendelijke bestemming op de kaart te zetten.

Andere topattracties die ik kan aanraden aan mensen die de kleurrijke kant van Polen willen zien, zijn het Planty Park in Krakau en het Krzywy Domek in Sopot. Het Planty Park is wat Park Güell voor Barcelona is; u voelt zich als Alice in Wonderland. Hetzelfde geldt voor het bijzondere gebouw in Sopot. Verder is de haven van Gdansk ook een bezoekje waard voor de liefhebber. Grote schepen, vele bruggen, een mooi uitzicht over het water en de skyline van Gdansk.

Vakantie in Polen, de haven in Gdansk

En wist u dat componist en pianist Chopin geboren is in Polen? Hij komt uit Warschau, en de inwoners zijn daar maar wat trots op! Er zijn Chopin-standbeelden, en is een museum aan hem gewijd, er is een vliegveld wat zijn naam draagt en natuurlijk wordt zijn muziek overal ten gehore gebracht.

Als deze bezienswaardigheden jullie nog niet hebben overgehaald, dan misschien de prijzen wel. Ten opzichte van Nederland is het in Polen namelijk erg goedkoop. En aangezien de Polen veel bezig zijn met hun uiterlijk, kunt u er goed shoppen. Elke stad heeft wel een shopping mall en een aantal winkelstraten. Daarnaast betaalt u voor eten en drinken ook aanzienlijk minder dan thuis. Het Poolse eten is erg lekker; ze zijn dol op deegwaren en vlees, maar ook de vegetariër kan hier zeker terecht. De ‘groene’ lifestyle heeft ook Polen bereikt, en ecologische en fair-tradeproducten zijn overal te krijgen.

Ik zal eerlijk toegeven dat ik het zelf ook niet verwacht had, maar Polen is echt een heel leuk vakantieland! Het beeld dat veel mensen van het land hebben klopt absoluut niet.

Polen is dus nog een relatief onbekende bestemming en niet alle reisaanbieders hebben reizen naar Polen in hun assortiment. Echter, sommige reisbureaus spelen goed op deze nieuwe markt in.

Miłej podróży!