Nieuw-Zeeland staat bekend om de prachtige en uitzonderlijke natuur. Jarenlang waren deze eilanden afgesloten van de rest van de wereld waardoor hier een unieke natuur kon ontstaan. Omdat op dit eiland weinig roofdieren voorkwamen, vind je hier veel loopvogels en bijzondere planten met vruchten laag aan de grond. Heb je bijvoorbeeld ooit wel eens van de kakapo of de kauri tree gehoord? Ik had er nog nooit van gehoord, voordat ik anderhalve maand naar Nieuw-Zeeland ging om er vrijwilligerswerk te doen.

Geïsoleerde natuur
Nieuw-Zeeland klinkt voor veel mensen ver weg, maar dat was voor mij juist de reden om dit eiland uit te zoeken. Doordat het eiland jarenlang afgesloten is geweest van de rest van de wereld, hebben hier flora en fauna kunnen groeien die nergens anders ter wereld te vinden is. In Nieuw-Zeeland waren voor de komst van de Europeanen veel loopvogels te vinden als de kiwi en de kakapo. Daarbij was een groot deel van het noorden van het eiland bedekt met Kauri-bossen. Maar toen de Europeanen kwamen en zij dieren als honden en konijnen meenamen, werd een groot deel van deze natuur verwoest. Nieuw-Zeeland was simpelweg niet voorbereid op lopende roofdieren. Na een grote vulkaanuitbarsting bleef er nog minder over.

Red de natuur!
Gelukkig is niet alles verwoest en zijn er veel vrijwilligers hard aan het werk om de natuur die over is gebleven te beschermen. Van over de hele wereld komen vrijwilligers hier naartoe om te helpen. Er zijn verschillende projecten die werken aan het behoud van verschillende planten en die ervoor zorgen dat de dieren zich er thuis blijven voelen. Zelf heb ik onder meer geholpen met het planten van bomen, het reconstrueren van paden en het wieden van onkruid.

Onder water
Het is natuurlijk belangrijk om de natuur op het land te beschermen, maar ook onder water valt er nog het een en ander te redden. Doordat hier veel toeristen komen om te duiken en zij daarbij niet altijd evenveel respect hebben voor de natuur, is het ook onder water nodig om de natuur te beschermen. Langs de kust van Nieuw-Zeeland zwemmen walvissen en dolfijnen. Ook de ‘golden beaches’ zijn hier te vinden bij het Nationale park Abel Tasman. Gelukkig beseffen steeds meer mensen hoe zeldzaam deze natuur is en werken zij er hard aan om haar te behouden.

Daarnaast is werken aan de natuur samen met al die andere vrijwilligers gewoon een geweldige ervaring!

photo credit

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.