De Turkse zuidkust grenst aan de Middellandse Zee en wordt ook wel de Turkse Rivièra genoemd vanwege de recente toename van het toerisme in de streek. Om te begrijpen wat zoveel toeristen aantrekt in de regio, is er aantal dingen te noemen. De Turkse Rivièra heeft namelijk meer dan een paar troeven in handen om Europese reizigers de allerbeste vakantie-ervaring te geven.

Een factor die toeristen uiteraard aanspreekt is het geweldige klimaat aan de Turkse zuidkust. Hete zomers en milde winters van dit formaat vind je op maar weinig plekken binnen Europa. Vroeger trokken mensen vaak naar Egypte of andere Noord-Afrikaanse landen voor een vakantie vol zon en strand, maar de recente politieke situatie in die landen heeft ervoor gezorgd dat toeristen alternatieven gingen zoeken. Van politieke instabiliteit is er aan de Turkse Rivièra nauwelijks wat te merken. Het toerisme draait er op volle toeren: resorts en hotels met een all-in formule schieten er als paddenstoelen uit de grond om de toenemende stroom van toeristen te kunnen opvangen. Met name familieresorts doen het erg goed in Turkije, zoals het Eftalia Resort in Alanya.

Turkse Rivièra

Je mag ook niet vergeten dat de Turkse Rivièra een unieke mix van zorgeloos genieten en grenzeloos ontdekken presenteert. Er zijn talloze spannende attracties te beleven in en rond het water, maar ook de reizigers die de cultuur en geschiedenis van de regio willen beleven, komen aan hun trekken. De Turkse zuidkust behoort immers tot een gebied dat vroeger Klein-Azië heette. Deze regio lag vlak bij Griekenland en in de klassieke oudheid hebben de Grieken hun culturele stempel dan ook het gebied gedrukt. Getuige hiervan zijn talloze ruïnes en amfitheaters.

Economische stimulans

De Turkse overheid investeert miljarden in vliegvelden, infrastructuur en renovaties om hiermee de Turkse resorts een voorsprong te geven op concurrerende bestemmingen. De Turkse economie draait op toerisme en handel. Uit onderzoek blijkt dat een zonvakantie een van de laatste dingen is waarop wordt bezuinigd. Er komen steeds meer luxe resorts die betaalbare tarieven hanteren bij. Met name het Miracle Resort steekt met kop en schouders uit boven de rest als het gaat om een goede prijs-kwaliteitsverhouding.