Bulgarije is een van de nieuwste lidstaten van de Europese Unie. Als vakantiebestemming valt er voor ons nog veel te ontdekken. 

1. Stranden

De Bulgaarse kust wordt ook wel de Bulgaarse Rivièra genoemd. Ze ligt aan de warme wateren van de Zwarte Zee, met 380 kilometer aan gouden zandstranden. Koop vliegtickets met bestemming Bourgas of omstreken en er gaat een wereld voor je open. Een aantal resorts die speciaal voor de communistische elite werden gebouwd zijn nu veranderd in bruisende badplaatsen die in toenemende mate worden ontdekt door buitenlandse toeristen. Albena is één van de mooiste kustplaatsen aan de Zwarte Zee, in een bosrijk landschap en met glooiende heuvels die uitlopen in de zandstranden.

2. Natuur

Bulgarije heeft een zeer divers landschap met groene heuvels, dichte bossen en ruig gebergte. De rivieren zitten vol met vis en in de bergen leven wolven, beren en zwijnen. De Vogelbaai bij Roussalka is een vogelkolonie aan de kust, met bijzondere rotsformaties en grotten. Hiking is een populaire activiteit in Bulgarije, voornamelijk in het Balkangebergte, de hoge Rilabergen en de Pirinbergen.

3. Wintersport

Bulgarije is van oudsher een wintersportbestemming met grote sneeuwzekerheid en veel zonuren. Voornamelijk de gebieden rond Borovets, Pampovoro, Vitosha en Bansko zijn zeer goed ontwikkeld en van alle (westerse) gemakken voorzien. Pampovoro lijkt een kopie van Les Arcs in Frankrijk, alleen vele malen goedkoper.

4. Kerken en kloosters

Bulgarije telt tal van prachtige oude steden en dromerige dorpen waar eeuwenoude kerken staan. De mooiste kerk van de Balkan is waarschijnlijk de Sv. Alexandâr Nevsky kathedraal in Sofia. Het Rila-klooster is geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar eigenlijk is het veel leuker om zelf op ontdekkingstocht te gaan naar al die minder bekende kloosters: klein of groot, uitgehouwen in een rots, onbereikbaar bovenop de top van een berg of eenzaam in een bos. Sommigen dateren nog van de tijd van het Romeinse Rijk en hebben de lange Turkse overheersing doorstaan, een periode waarin het Orthodox-Bulgaarse geloof op zijn minst niet werd aangemoedigd.

5. Prijspeil

Bulgarije is voor Nederlandse begrippen spotgoedkoop. Een kopje koffie in een cafe kost veertig cent, een fles wijn tussen de één en drie euro. Voor een paar euro kun je een heerlijke maaltijd in een restaurant krijgen en een huurauto kost zo’n 30 euro per dag (en een liter benzine 65 cent!). Bulgarije lijkt ver weg, maar je vliegt er vanaf Schiphol in minder dan drie uur naartoe. Je kan erg goedkope vliegtickets vinden, je moet wel even zoeken, maar op de site van Corendon kan je vrijwel altijd voordelige tickets naar Bulgarije vinden.

photo credit

één antwoord

  1. Martha

    Leuk, vooral heerlijk dat de prijzen zoveel goedkoper zijn dan in Nederland, ben benieuwd hoe het zit met de hotels daar, of dat goedkoop en kwaliteitwaardig is.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.