Zagreb heeft een boven- en een benedenstad. De bovenstad bevat onder andere het historische centrum, waardoor dit deel meer dan de moeite waard is. Je hoeft gelukkig niet helemaal naar boven te lopen, al is de klim niet heel lang. In plaats daarvan kun je de historische funiculaire nemen. Deze brengt je iedere tien minuten omhoog, zodat je Zagreb in al z’n schoonheid kunt aanschouwen. De stad ligt op een prachtige wijze tussen beboste heuvels, waardoor je er terecht komt in een oase van mooie architectuur en tal van bezienswaardigheden. Heb jij zin in een stedentrip naar Zagreb? In dit artikel vind je vier gouden tips van inwoners.

Het groene hoefijzer in Zagreb

Ook de benedenstad in Zagreb is de moeite waard. Hier vind je onder andere het ‘groene hoefijzer’. Dit is een belangrijke bezienswaardigheid. Het groene hoefijzer vormt de samensmelting van parken, boulevards en een aantal monumentale paleizen in de stad. Het was stadsplanner Milan Lenuci die het geheel ontwierp, nadat een aardbeving in 1890 daar de ruimte voor had gemaakt. Graag een dagje winkelen in Zagreb? Ook dan is de benedenstad de juiste keuze. De winkels bevinden zich vooral rondom het Jelacica-plein, al vind je ze ook in de rest van de boulevards. Met de tram kun je gemakkelijk naar het plein reizen om vanaf daar je weg te vervolgen.

Bezoek de Dolac-dagmarkt

Indien je nog niet bent uitgewinkeld, is het bovendien een uitstekend idee om de Dolac-dagmarkt te bezoeken. Dit is de markt van Zagreb waar de locals hun inkopen doen. Ze halen er verse groenten, fruit, vlees en vis. Het is een levendige markt waar je ook als je niets nodig hebt een bezoek aan kunt brengen. De markt vind je aan de voet van de kathedraal. Vanaf de dagmarkt in Zagreb sta je bovendien binnen een paar minuten in het bos of in de hofjes in de zijstraten, zodat je daar weer even tot rust kunt komen.

De Dolac-markt in Zagreb (foto: Wikimedia)

De Dolac-markt in Zagreb (foto: Wikimedia)

Drukte op zaterdag

Bijkomen op het terras of een paar uurtjes mensen kijken in deze mooie stad? Daarvoor ga je naar het Bloemenplein. Rondom de Petra Preradovica vind je verschillende straten die vol zitten met terrassen. Met name ’s middags wordt het daar snel drukker. De zaterdag is het hoogtepunt, tussen twaalf uur ’s middags en twee uur ’s middags lijken alle inwoners van Zagreb de tijd te nemen om even samen op het terras te zitten. De cafés serveren overigens alleen drankjes. Gelukkig is het er geen probleem om zelf wat te eten mee te nemen als je hier wilt zitten.

Musea in Zagreb

Cultureel genieten in Zagreb? Er zijn verschillende musea die je tijdens je stedentrip naar Zagreb kunt bezoeken. Houd er rekening mee dat veel van de musea de deuren al om twee uur ’s middags sluiten en dat ze op maandag gesloten zijn. De volgende musea zijn een bezoek zeker waard:

  • Stadsmuseum
  • Mestrovic-atelier
  • Archeologisch museum
  • Mimara-museum

Stedentrip naar Zagreb: een ideale keuze

In Zagreb geniet je tijdens een stedentrip van zowel historie, de dagelijkse leefwijze van de Kroaten, het goede leven op het terras en cultuur in de musea. De stad heeft voor ieder wat wils te bieden en vormt dan ook de ideale keuze voor een stedentrip naar Kroatië. Meteen boeken? Kijk op de pagina Reizen, daar vind je tussen het aanbod ook trips naar Zagreb.

Foto funiculaire Zagreb: Wikimedia