Met de auto naar Kroatië om daar een rondreis te maken? De afstand naar het midden van het land bedraagt zo’n 1.400 – 1.500 kilometer. Naar het zuiden is het maximaal 1.760 kilometer. Uiteraard kun je ook ter plekke een auto huren. Het is in de beide gevallen verstandig om je goed voor te bereiden op het rijden in Kroatië, het gaat er in een aantal gevallen net wat anders aan toe dan bij ons.

Let op: alcohol in het verkeer is in Kroatië niet toegestaan. Ook niet een beetje, ieder promillage is te veel en daarmee strafbaar. Biertje gedronken? Wacht dus minimaal twee uur voordat je de weg weer op kunt. De regel geldt ook voor brommers en motoren.

Maximale snelheid tijdens de autorondreis in Kroatië

Tijdens autorondreizen in Kroatië kun je rekenen op uitstekende (tol)wegen. De kwaliteit van het wegennetwerk is er goed. De snelheiden die er gelden lijken grotendeels op die bij ons in Nederland. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden. Buiten de dorpen en steden geldt op de hoofdweg 90 kilometer per uur als maximumsnelheid. Iedereen die het rijbewijs minder dan 2 jaar heeft mag er maximaal 80 rijden. Op de autowegen rijd je maximaal 110 kilometer per uur (100 voor beginnend bestuurders) en op de autosnelwegen mag je 130 kilometer per uur rijden (jonge bestuurders maximaal 110 en caravans of aanhangers niet harder dan 80).

Mooie routes voor een autorondreis door Kroatië

Kroatië is een prachtig land, waar je een mooie autorondreis kunt maken. Het is bijvoorbeeld de moeite waard om het rondje vanuit Opatija te maken. Je rijdt dan eerst naar Omis en vervolgens naar Dubrovnik. Vanuit daar gaat de route door naar Plitvice om vervolgens via Zagreb weer terug te keren naar Nederland. Je kunt op die manier met de eigen auto naar Kroatië reizen of aan de noordzijde van het land een auto huren.

autorondreizen-in-kroatie-2

Een andere mooie autorondreis door Kroatië brengt je vanuit Pula naar Zadar. Je rijst vervolgens door naar Omis in het zuiden om daarna bijvoorbeeld naar Plitvice te rijden. Het stuk tussen Zadar richting Zagreb rij je dan twee keer, zodat je weer terug kunt keren in het noorden van het land.

Autorondreizen langs de Kroatische Rivièra

Tijdens een autorondreis is het in ieder geval een goed idee om de Kroatische Rivièra aan te doen, bijvoorbeeld naar Omis of helemaal naar Dubrovnik. Het is een van de mooiste gebieden van Europa, dankzij de bijzondere ligging aan de kust. Uiteraard kun je er een bezoek brengen aan de eilanden voor kust of kun je er overnachten in de verschillende mooie plaatsen waartoe ook Zadar behoort. Op die manier bezorg je jezelf een fantastische autorondreis door Kroatië. Wil je meteen een autorondreis door Kroatië boeken? Kijk dan eens bij ons overzicht van aanbieders op de pagina Reizen.

Of je pakt het vliegtuig

Toch liever met het vliegtuig? Transavia vliegt nu ook op Zadar, zodat je al voor weinig geld midden in een van de mooiste plekken in Kroatië zit. Daar kun je met de auto niet tegenop!

Foto’s: Pixabay