De globetrotters onder ons hebben Indonesië waarschijnlijk hoog op hun verlanglijst staan. De rijke historie die het land heeft met Nederland en de mystieke cultuur van het land maken Indonesië voor Nederlandse reizigers zeer aantrekkelijk. We kunnen niet wachten de rijstvelden te bezoeken, mooie tempels te zien, te genieten van een parelwit strand en een azuurblauwe zee. Maar dompel jezelf – voordat je verder reist – eerst eens onder in het échte Indonesische stadsleven van Jakarta, in plaats van Jakarta slechts te zien als aankomststad van je vlucht. Jakarta heeft veel meer te bieden dan enkel de luchthaven.

Kota Tua

Nergens is het koloniale verleden zo duidelijk te zien als in Jakarta. Het oude stadscentrum was vroeger de hoofdstad van Nederlands-Indië en heette toentertijd Batavia. Hier vind je zelfs grachten met ophaalbruggen aangelegd door de Nederlanders en ook de architectuur doet Nederlands aan. Kota Tua, zoals deze oude wijk heet, heeft een unieke sfeer.

De wirwar van mensen, kakofonie van geluiden en de heerlijke geuren van de mobiele eetkarretjes maken het echt Indonesisch. Stap je net uit het vliegtuig dan kan dit gedeelte van Jakarta overweldigend zijn. Geef je er gewoon aan over en geniet van alles om je heen.

Authentieke gebouwen waarvan sommige gerenoveerd zijn en andere op instorten staan maken het tot een gewilde wijk voor fotografen.

Istiqlal Moskee

De grootste moskee van Zuidoost-Azië staat in Jakarta, de Istiqlal Moskee. Istiqlal betekent onafhankelijkheid en is een herinnering aan de strijd van Indonesië voor zijn onafhankelijkheid. Toeristen zijn welkom, mits gepast gekleed. Schoenen moeten bij de ingang blijven staan. De bijzondere architectuur van de moskee maakt het tot een must om te bezoeken.

De meerderheid van de Indonesische bevolking is moslim. Voor mij was dit zeker een reden om de moskee te bezoeken om zo deel uit te maken van de plaatselijk cultuur.

Rijksmuseum

Het National Museum van Jakarta, ook wel het Rijksmuseum genoemd, geeft je een goed beeld van Indonesië. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis, culturen en volkeren van Indonesië, breng dan zeker een bezoek aan dit museum. Het gebouw alleen al is de moeite waard om te bezoeken en te fotograferen. Voor het gebouw staat een standbeeld van een olifant, ooit geschonken door de koning van Thailand, Rama V.

Reizen is beleven

Uiteraard heeft Jakarta nog veel meer te bieden, Jakarta moet je beleven. Tegenwoordig is geen plek op deze wereld ons onbekend. De vele reisprogramma’s en Google Earth hebben ons bekend gemaakt met de hele wereld. Maar reizen is veel meer dan zien, reizen is beleven. De geuren opsnuiven van specerijen, de warme tropische wind door je haren voelen, de ons onbekende taal horen, deze dingen maken reizen zo mooi. Deel uit maken van een cultuur die je niet kent.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om op reis te gaan en dan hopelijk naar Jakarta. Goede vliegtickets vinden moet geen probleem zijn en accommodaties in Jakarta zijn er in overvloed. Ik wens jullie alvast een Perjalanan yang baik.