Istrië is het hartvormige schiereiland van Kroatië, het grootste schiereiland in de Adriatische Zee. Istrië heeft een kustlijn van 445 kilometer, genoeg om heerlijke fietstochten langs te rijden. Maar achter de kustlijn vind je een prachtig golvend heuvellandschap waar het ook fijn fietsen is. Deze Kroatische parel leent zich dan ook voor zowel recreatieve fietsers als mensen die graag het land verkennen per mountainbike of racefiets.

Toerisme

Istrië is al heel lang een erg populaire vakantiebestemming. Het massale toerisme in Istrië is begonnen in de tijd van de Romeinen. De Romeinse keizer Vespasianus liet een theater bouwen in Istrië voor volksvermaak. Maar het moderne toerisme is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, toen er met veel inspanning werd gewerkt aan een goede infrastructuur om het toerisme te bevorderen. Een combinatie van de rijke geschiedenis, de natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed maakt Istrië populair bij toeristen uit heel Europa.

Bezienswaardigheden

Istrië is een schiereiland dat veel leuke bezienswaardigheden heeft. Bijvoorbeeld de grotten van Beredine dicht bij Porec en een ondergrondse rivier in Pazin. Daarnaast kent Istrië nog meer prachtige rivieren om langs te fietsen, zoals de Mirna, Dragnonja, Pazincica en de Rasa. In het binnenland worden valleien en graslanden gebruikt voor het verbouwen van druiven, olijven, vijgen en de wijnoogst. Stuk voor stuk geweldige landschappen om doorheen te fietsen.

Bekende nationale parken zoals Uckaen Brijuni zijn erg leuk om te bezoeken. Je vindt er tal van flora en fauna die je nooit eerder hebt gezien. Maar ook bezienswaardigheden zoals het Limski-kanaal, de bossen bij Motovun en het natuurgebied Kamenjak zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Heerlijk om te fietsen

Niet alleen het landschap in Istrië is verrassend afwisselend, ook het klimaat heeft verschillende kanten. Istrië heeft een mediterraan klimaat, met in de winter een minimale temperatuur van vijf á tien graden, en ’s zomers gemiddeld zo’n 25 graden. Meer dan 240 dagen per jaar is de temperatuur hoger dan tien graden Celsius, dus prima fietsweer!

Ga voorbereid op pad

Een fietsvakantie is heerlijk, genieten van de buitenlucht en de mooiste plekjes ontdekken. Maar belangrijk is het om goed voorbereid op pad te gaan. Een eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je je fiets mee gaat nemen naar de bestemming, of dat je op de bestemming fietsen gaat huren. Op veel vakantiebestemmingen kun je tegenwoordig fietsen huren. Allerlei fietsen; van stoere mountainbikes tot comfortabele elektrische fietsen. Als je op fietsvakantie gaat kun je twee kanten op. Je kunt de vakantie volledig van te voren uitstippelen en hotels boeken, maar je kunt ook bij aankomst beslissen welke kant je op fietst en ter plekke je overnachting regelen, bijvoorbeeld door een tentje mee te nemen of in steden of dorpjes op zoek te gaan naar hotels.

Het meenemen van de juiste – en vooral ook niet te veel – bagage is bij een fietsvakantie van groot belang. Zorg voor goede tassen op de fiets waar je je broodnodige spullen in kunt steken. Kleding is heeft niet de hoogste prioriteit. Pak genoeg kleding in om de week door te komen maar laat feestjurken, onhandige, strakke jeans en nette schoenen lekker thuis. Vergeet ook niet om spullen in te pakken die je tijdens het fietsen nodig hebt, zoals een landkaart van de omgeving, een bandenplaksetje en drinkbidons. Maar bijvoorbeeld ook een petje voor een extreem warme dag en een dikke trui voor als het weer tegenvalt. Zorg voor de juiste bagage en laat het onnodige thuis. Pak voldoende plezier en enthousiasme in en je beleeft de vakantie van je leven in het mooie Istrië!

Foto: Oleg Sidorenko (Flickr)