Denk je na over een vakantie naar Istrië, of ben je benieuwd wat je er kunt verwachten nu je een mooie reis geboekt hebt? Dit Kroatische schiereiland is een unieke regio. Graag zetten we de beste tips voor een vakantie in Istrië voor je op een rij.

Geniet van koffie en semi-fredo

Geniet er bijvoorbeeld van de heerlijke koffie, waar ook de Kroaten zelf dol op zijn. Onder andere in Pula zitten diverse barretjes waar de specifieke koffie je graag wordt ingeschonken. Starbucks wist er geen voet aan de grond te krijgen, de Kroaten drinken liever hun eigen koffie. Logisch, in een regio die door de geschiedenis zwaar op Italië leunt! Altijd uit servies en dus niet uit een kartonnen beker. Een andere lekkernij is semi-fredo: een soort ijstaart. Je eet het na het diner, het hoofdbestanddeel van noten zorgt voor een fijne volle nasmaak. Bovendien kun je in Kroatië al goed eten voor nog geen € 10, waardoor je het voor de kosten niet hoeft te laten.

Kustplaatsen en bergdorpjes

Trek je er in Istrië op uit? Je vindt er zowel prachtige kustplaatsen als bergdorpjes. Een goed voorbeeld van een mooie plaats aan de kust is Pula. De stad heeft een eigen vliegveld, al is ook de route langs de kust en uiteindelijk naar Zagreb zeer de moeite waard. Aan de andere kant kun je bijvoorbeeld de bergen intrekken naar een plaats als Motovun. Deze plaats in de bergen bevindt zich op nog geen uur rijden van Rovinj, in de mooie Mirna-vallei. Je vindt er onder andere heerlijke truffels, waarover verderop meer.

Winkeltjes en de taal

Uiteraard vind je tijdens een vakantie in Istrië onder andere leuke winkeltjes, bijvoorbeeld in Groznjan, een plaats in het binnenland. Het staat bekend als het dorp van de kunstenaars, in de winkeltjes vind je vooral kunst en muziek. Je loopt er over middeleeuwse kinderkopjes, waardoor je als het ware zo een schilderij binnenstapt. Wil je de winkelbediende groeten, of iemand op straat bedenken? De taal is ronduit lastig, al kun je met ‘bog’ (hallo) en ‘hvala’ (dank je wel) een heel eind komen. Veel van de woorden zijn lastig uit te spreken, maar de Kroaten in Istrië waarderen het enorm als je een poging doet. Spreek je een mondje Italiaans? Ook daarmee red je je wel op veel plekken!

Truffels en lokale kunst in Istrië

Wil je nog eens genieten van een andere lekkernij? Zorg er dan voor dat je in Istrië tijdens een vakantie op zoek gaat naar de truffels. Ze worden er in grote aantallen gebonden in het gebied. Wil je graag truffels eten? Zorg er dan voor dat je op zoek gaat naar een ‘Tartufo Vero’-bordje op de gevel (Echte Truffel in het Italiaans), je bent daar aan het juist adres. Tenslotte kun je in de diverse stadjes op zoek gaan naar de lokale kunst. Kunstenaars maken er bijvoorbeeld gretig gebruik van de prachtige natuur die er te vinden is, ter inspiratie voor hun kunstwerken.

Krijg je al zin in een vakantie naar het mediterrane schiereiland Istrië? Kijk dan snel op de pagina Reizen voor de leukste vakantie naar Istrië!

Foto: zolakoma (Flickr)