L’Aquila is een stad in Centraal Italië. Het is de regionale hoofdstad van Abruzzen en hoofdstad van de gelijknamige provincie L’Aquila, wat in het Italiaans ‘de adelaar’ betekent. In 2011 telde de stad 72.000 inwoners. De stad ligt op nog geen twee uur rijden van Rome, maar is desondanks nog vrijwel onbekend bij toeristen.

L’Aquila ligt aan de voet van de Gran Sasso (de grote rots), dit is het hoogste punt van het Italiaanse vasteland buiten de Alpen. Het schitterende gebied van de Gran Sasso bezit de beste skipistes van Centraal Italië en biedt daardoor tal van faciliteiten. Niet alleen in de winterperiode is dit gebied een zeer geliefd oord, ieder seizoen biedt voor natuurliefhebbers een ruime keuze aan mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld talloze gemarkeerde wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraden.

In L’Aquila bevinden zich vele kerken en pleinen. Net buiten het centrum is het oudste en meest karakteristieke monument, de Fontana delle 99 canelle (de fontein met de 99 kanaaltjes), met haar schijnbaar onbekende geschiedenis uit de dertiende eeuw. Ook de Basilica van Santa Maria de Collemaggio en het Museo Nazionale d’Abruzzo, met diverse Romeinse kunstvoorwerpen en het skelet van een mammoet, is absoluut de moeite van het bezoeken waard.

Dankzij de vele studenten is L’Aquila een levendige stad en in de hoofdstraat Corso kun je uitgebreid shoppen in de vele winkels die worden omringd door schitterende kerken en oudheden. Er zijn hier vele wijnkelders te vinden en natuurlijk kun je ook delicatessen als bruschettas en kaas verkrijgen.

Meer informatie over de regio Abruzzen kun je vinden op www.visitabruzzo.nl.

foto: Wikimedia