Veel Nederlanders wijzen Tsjechië aan als wintersportbestemming. Het is nog lekker betaalbaar en je krijgt veel meer luxe voor je geld. Dit prikkelde mij om Oostenrijk dit jaar over te slaan en te gaan wintersporten in Tsjechië. Ik verbleef in de voor Tsjechië begrippen grote stad Liberec. Liberec heeft 100.000 inwoners en is officieel een industriestad. De berg Jested ligt op de rand van de stad. Vanaf hier zou je een geweldige wintersportbestemming hebben. 

Toen we aankwamen bij ons hotel was het even wennen. De inrichting is te vergelijken met Oost Duits. Verwacht geen luxe, maar een simpel bed en een simpele badkamer. De luxe die we wel hadden was een mini ijskast. Deze stond midden in de slaapkamer en bromde als een gek. We besloten om de ijskast in de badkamer neer te zetten. Uiteraard mag je natuurlijk niet teveel verwachten, want een hotelkamer kost slechts een fractie van wat we gewend zijn. Ons drie sterren hotel kostte ons nog geen dertig euro per nacht.

Maar we kwamen natuurlijk niet voor een luxe hotel, maar voor de wintersport. Helaas hadden we onderweg nog geen sneeuwvlokje gezien. Maar vol goede moed gingen we naar Jested. Helemaal bovenop de berg lag slechts 5 centimeter sneeuw. Het was te warm om een sneeuwkanon te gebruiken. Waardoor we beteuterd naar de berg hebben staan kijken. Uiteindelijk viel onze complete wintersport vakantie in Tsjechië in het water. Ik heb hierdoor één tip voor als je naar Tsjechië op vakantie wil gaan. Controleer van tevoren of er sneeuw ligt. Als er geen sneeuw ligt boek dan gewoon een lastminute Oostenrijk. Een wintersportvakantie kan misschien leuk en goedkoop zijn. Maar als er geen sneeuw is dan ben je heel snel uitgekeken. In Liberec is namelijk niet veel te doen behalve natuurlijk wintersporten.

photo credit