De vakantieperiode staat weer voor de deur. Dat betekent dat je – naast de voorpret – met een aantal administratieve zaken rekening moet houden. Zoals: is je rijbewijs nog wel geldig en is je paspoort of id-kaart niet inmiddels verlopen? Een ander dingetje is de reisverzekering. Niet het leukste om te doen, maar wel iets om even over na te denken. Sluit je die voor de zekerheid toch maar af? Of neem je de gok en ga je zonder reisverzekering op pad?

Waarom zou je een reisverzekering afsluiten?

Je kunt verschillende redenen hebben om een reisverzekering af te sluiten. De belangrijkste zijn het verzekeren van medische hulp voor jou en je eventuele gezin in het buitenland, pechhulp voor als je met eigen vervoer gaat en het verzekeren van je bagage. Diefstal van bagage komt veel voor en het vergoeden van gestolen spullen is dan ook aan voorwaarden gebonden, die je vooraf goed moet lezen.

Medische hulp is in het buitenland vaak duurder dan in Nederland. Zeker als je naar ‘dure’ landen reist, kun je overwegen om een reisverzekering af te sluiten voor de kosten die je zorgverzekering niet dekt. Die vergoeding gaat namelijk niet boven de maximale vergoeding van dezelfde behandeling in Nederland. Let in het bijzonder op bij reizen waarbij je ‘gevaarlijke’ sporten gaat doen. Het breken van een been op de piste in Oostenrijk kan je zonder verzekering duur komen te staan.

Ook kun je je met een reisverzekering indekken tegen autopech. Als je op weg van of naar je vakantieadres stil komt te staan, krijg je ter plekke hulp of een vervangende auto. Voor alle verzekeringen geldt dat je rekening moet houden met een eigen risico.

Al je kiest voor een reisverzekering, kun je voor de keuze tussen een doorlopende reisverzekering en een kortlopende reisverzekering komen te staan.

Doorlopende reisverzekering

Het ligt er een beetje aan wat voor reis je gaat maken en hoe je dat gaat doen. En wat je verwacht van je reisverzekering natuurlijk. Als je gewoon altijd verzekerd wilt zijn en nergens omkijken naar wilt hebben én je gaat ook nog eens meerdere keren per jaar op pad (al is het maar een weekend), dan is het al gauw aantrekkelijk om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Wil je je geld terug als je je reis onverhoopt moet annuleren, dan kun je de dekking ook nog uitbreiden met een doorlopende annuleringsverzekering. Ga je écht lang op reis, dan heb je misschien een speciale globetrotterverzekering nodig.

Kortlopende reisverzekering

Ga je maar een enkele keer op reis of maar kort, dan is een zogenoemde kortlopende reisverzekering meestal goedkoper. Hierbij betaal je alleen voor de periode dat je daadwerkelijk op reis gaat. Je kunt zo ook per reis besluiten of je die wilt verzekering of niet. Je loopt natuurlijk wel het risico dat je een (korte) reis vergeet te verzekeren.

Waarom zou je géén reisverzekering afsluiten?

Je kunt ook het risico nemen en zonder reisverzekering op pad gaan. Als je bijvoorbeeld met de auto op reis gaat en je hebt al pechhulp binnen Europa via de ANWB, je neemt geen dure spullen mee en je gaat naar een land waar de medische kosten op hetzelfde niveau liggen als in Nederland, dan heb je in principe niet per se een reisverzekering nodig. Zonder reisverzekering kun je natuurlijk ook bij niemand claimen als er toch wat gebeurt. Je draagt dan zelf het risico voor eventuele onverwachte gebeurtenissen.

Reisverzekeringen vergelijken

De tarieven voor een reisverzekering variëren van zo rond de euro per dag voor een kortlopende reisverzekering tot een paar euro per maand voor een doorlopende reisverzekering. Een en ander hangt natuurlijk af van de eventuele gekozen modules, je keuze voor de afkoop van een eigen risico en natuurlijk de verzekeraar die je kiest. Je kunt de verschillende tarieven gemakkelijk vergelijken via een vergelijkingssite als vergelijkenvanreisverzekeringen.nl. De voor jou aantrekkelijkste reisverzekering kun je direct online afsluiten. Of niet, natuurlijk. De keuze is aan jou.

Wat doe jij? Ga je met reisverzekering of zonder reisverzekering op vakantie? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!