Met de fiets op vakantie. het is leuk, spannend en ook nog eens een heel goedkope vakantiemogelijkheid. Wil je dat je fietsvakantie ontspannen en rustig verloopt dan zijn enkele voorbereidingen noodzakelijk. Denk hierbij aan de route van te voren uitstippelen, een goede fiets aanschaffen en niet te veel bagage meenemen. Welke aspecten het belangrijkst zijn in de voorbereidingen voor jouw ideale fietsvakantie, leg ik je hieronder uit.

Bepaal je bestemming

Allereerst is het belangrijk na te gaan waar je heen wilt fietsen, of in welk land je routes af zou willen leggen. Nederland heeft een erg afwisselende natuur en is ideaal om in een week doorheen te fietsen. Je kunt ook naar Frankrijk of Italië gaan en daar door de heuvelachtige gebieden fietsen. Maar je kunt het nog gekker aanpakken en in enkele weken tot maanden heel Europa door te fietsen. Ga hierbij goed na wat voor fietsvakantie je wilt. Wil je ontspannen tochten afleggen door mooie natuurgebieden, of wil je avontuurlijke mountainbikeroutes afleggen in de bossen? Voor iedere wens is een ander land geschikt.

Stippel de route uit en boek overnachtingen

Je kunt op fietsvakantie gaan en niets van tevoren vastleggen. Als dat jouw droom is, prima, maar ik kan me voorstellen dat het uitstippelen van de route en overnachtingen boeken een rustgevend gevoel kunnen brengen. Als je eenmaal hebt bepaald waar je wilt gaan fietsen, kun je de route uit gaan stippelen. Dit kun je heel gedetailleerd doen en iedere kilometer vastleggen, of je kiest enkel voor een begin- en een eindpunt. Zorg ervoor dat je voor ieder eindpunt een overnachting boekt. Dit kan zijn in een luxe hotel om ontspannen bij te komen van de rit, maar je kunt ook kiezen voor een camping, om het low-budget te houden.

Zorg voor een goede fiets

Als je al een goede fiets hebt, die flinke tochten kan doorstaan, zorg er dan voor dat je hem controleert op of alles nog werkt en veilig is. Je kunt er ook voor kiezen de fiets een onderhoudsbeurt te laten geven door een vakman. Heb je geen geschikte fiets dan is het tijd een goede fiets aan te schaffen. Dit kan zowel een mountainbike, hybride als elektrische fiets zijn. Steeds vaker wordt gekozen voor de elektrische fiets. Met zijn ondersteunende motor fiets je langere afstanden in kortere tijd zonder moe te worden. Elektrische fietsen vind je tegenwoordig al voor 800 of 900 euro. Kijk bijvoorbeeld eens bij Matrabike voor een goed en goedkoop modelletje.

Bagage pakken

Op fietsvakantie is het niet mogelijk een grote koffer met je mee te sleuren. Pak dus zorgvuldig je bagage in. Bedenk goed wat je nodig gaat hebben en wat overbodig is. Goede kleding is belangrijker dan een arsenaal aan verzorgingsproducten en acht paar schoenen is zeker niet nodig! Als je je bagage pakt, zorg er dan voor dat de belangrijkste spullen bovenop gaan, en dingen die je niet vaak nodig gaat hebben onder in de tas gaan. Houd in je achterhoofd dat je op fietsvakantie gaat en geen veertien dagen in een luxe resort zit.

Als je je fietsvakantie goed voorbereid ga je zorgeloos en ontspannen op pad. Waar je ook naar toe gaat, je zult nieuwe gebieden ontdekken, fantastische natuur spotten en mooie ervaringen met je reispartner opdoen. En je zult zien, je wilt nooit meer anders!