Eigenlijk kom je er alleen door eigen ervaring achter wat de dingen zijn de je écht nodig hebt op reis. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om online wat inspiratie op te doen. Daarom in dit artikel een tiental volgens ons onmisbare spullen die zowel tijdens gewone kampeervakanties als tijdens backpackreizen van pas komen.

1. Rugzak

Geen rugzak(je) mee op vakantie? Daar krijg je altijd spijt van. Niet alleen als je gaat trekken is een rugzak handig, maar ook als je een uitstapje maakt vanaf de camping. Al was het maar om een flesje water en wat fruit in te doen. Maar je zult merken dat je er ook graag wat kleding in stopt of souvenirs die je ter plekke koopt. Kortom, vergeet je rugzak niet in te pakken bij je vakantiespullen.

2. Waslijntje + knijpers

Ervaren kampeerders zullen het beamen: een waslijntje en een paar wasknijpers mee, dat doet wonderen. Even snel een bikini of een handdoek uithangen of een klein campingwasje (tip: steek meteen een tube reiswasmiddel tussen je bagage) . Er zijn trouwens ook speciale reiswaslijnen waarbij je je was tussen de bevestigde clips op kunt hangen. Kun je die wasknijpers weer thuis laten.

3. Powerbank en reisstekker

Het is heerlijk om offline te gaan op reis. Maar soms wil je toch ook even je smartphone of tablet gebruiken. Als was het maar om een foto te maken van die schitterende natuur. Om thuisblijvers de ogen uit te steken met een jaloersmakende Instagram-update. Of gewoon om even het weer op je bestemming te checken. Een powerbank komt goed van pas als je een tijdje geen stopcontact in de buurt hebt. Ben je wel in de buurt van een stopcontact? Dan is het fijn als je daar ter plaatse ook wat op aan kunt sluiten. Als je een klein bedragje investeert in een reisstekker, ben je op alles voorbereid.

4. Reislampje

Een van de beste aankopen die je voor je vakantie zult doen is een reislampje. Op zonne-energie of op batterijen. Dat maakt niet zoveel uit, wat de huidige led-lampjes zijn sowieso superzuinig. Een lampje kun je aan je tent ophangen, zodat je die makkelijker terugvindt. Je schrikt er ook dieven mee af. Maar een lampje is ook handig als je ’s avonds laat nog voor de tent, vouwwagen of camper wilt zitten. En niet in de laatste plaats: om gemakkelijk je weg te vinden in de tent.

5. Zakmes/multitool

Even een blik of een flesje openen, een touwtje doorsnijden, iets op maat knippen. Een Zwitsers zakmes of een multitool komt tijdens elke kampeervakantie van pas. Koop een goede waar je jarenlang plezier van hebt.

6. Ziplockbags

Gebruik deze afsluitbare stevige plastic zakken om er toiletartikelen, EHBO-spulletjes of etenswaren in te doen. Het handige is dat je aan de buitenkant precies ziet wat erin zit. Ook nuttig om vloeistoffen veilig mee te nemen in het vliegtuig en om je reispapieren in te bewaren.

7. EHBO-setje + naald en draad

Over EHBO-spullen gesproken: het is altijd aan te raden een paar pleisters, een verbandje, een tekenpen en wat ontsmettingsmiddel mee te nemen. Een klein setje steek je gemakkelijk in je rugzak. Het is fijn om niet van anderen afhankelijk te hoeven zijn er met jezelf of je kinderen een ongelukje gebeurt. Steek er ook meteen naald en draad bij om snel iets te kunnen repareren als dat nodig is.

Tip: in behoorlijk wat Europese landen is het verplicht om een EHBO-doos in de auto bij je te hebben.

8. Paracetamol

Hoofdpijn tijdens je vakantie: dat is vervelend. Vooral als je op zoek moet naar een apotheek om daar tot de ontdekking te komen dat paracetamol er vele malen duurder is dan in Nederland of België! Je kunt dus maar beter een stripje bij je hebben. Doe ze bij je EHBO-spullen, dan vind je ze gemakkelijk terug als je ze nodig hebt.

9. Packing cubes

Orde in de chaos van je bagage scheppen? Wat je nodig hebt zijn zogenoemde packing cubes. Dit zijn handige, lichte zakken en tassen die je gebruikt om je bagage meer te ordenen. Zo hou je je schone en vuile was gemakkelijk uit elkaar en voorkom je dat je sokken gaan ‘zwemmen’ in je reistas of koffer. Ervaren reizigers zweren erbij!

10. Koffiezetter

Ja, wij zijn koffiedrinkers, dus deze moet beslist mee. Zo’n handig Italiaans mokkapotje neemt weinig ruimte in en je zet er heerlijke espresso mee. Dat is toch fijn wakker worden op vakantie? Moet het nog compacter, dan zijn er ook opvouwbare koffiefilters die je mee kunt nemen.

Jouw tips voor spullen op reis?

Ben jij ook een kampeerder? En heb je nog tips voor onmisbare spullen op reis? Laat dan hieronder een reactie achter en help je medereizigers.

Foto: Pixabay